فهرست مطالب

کلیات

زیر سامانه اطلس واحدهای جغرافیایی اطلس پویا در واقع خط تولیدی است که می تواند انواع اطلاعات دانشی در بستر فضایی با فرایند خودکار با جزئیات مورد نظر را براساس واحدهای مختلف جغرافیایی (قلمروهای تعریف شده) و بر حسب نیاز پروژه نظیر حدود تقسیمات کشوری، اشکال هندسی و…) استخراج و استنتاج نماید و آن را در قالب اطلس و اطلاعات وابسته و انواع گزارش نمایش دهد. این زیر سامانه علاوه بر دارا بودن قابلیت کلی گفته شده در مورد سامانه اطلس پویا دارای قابلیت های عمده ذیل می باشد:

امکان تجمیع انواع نقشه های موجود در یک محیط

دسترسی آسان به تک‌تک نقشه‌ها

امکان رویت نقشه ها بر اساس نام محتوایی و فایل

تهیه فایل از مجموع نقشه در یک فایل(مثلا فایل با فرمت pdf) به صورت کتاب اطلس و امکان چاپ آسان اطلس

امکان حذف نقشه یا نقشه های مورد نظر از فایل اطلس

امکان اضافه کردن نقشه یا نقشه‌های مورد نظر به اطلس

امکان اعمال تغییرات در نقشه و انعکاس سریع آنها در حالت سافت و هارد کپی

و…

اجرای زیر سامانه اطلس واحدهای جغرافیایی

اجرا زیرسامانه اطلس واحدهای جغرافیایی 

زیر سامانه اطلس واحدهای جغرافیایی در واقع هسته اصلی و مهمترین بخش سامانه اطلس پویا برای استنتاج و استخراج و کاوش داده ای در بستر فضایی است

محیط برنامه اطلس واحدهای جغرافیایی

محیط مشاهده لایه ها و نقشه های مورد نیاز

در این قسمت می توان لایه های مورد  نظر را  در مقیاس های مختلف مشاهده نمود تا در صورت عدم آشنایی با محتوی لایه مورد آنرا برای گنجاندن در اطلس خروجی آگاهانه اقدام نماییم و گرنه صرف تیک در قسمت "لیست لایه"، در انتخاب لایه ها و اطلاعات مرتبط به آنها کفایت می کند.

فراداده لایه انتخابی

در این قسمت اطلاعات  مرتبط با فراداده (MetaData)در مورد هر لایه انتخابی بر حسب وضعیت لایه استنتاج و در این قسمت نمایش داده می شود

اطلاعات در مورد اطلس

باکسی برای نمایش اطلاعات به صورت ثابت و متحرک در مورد اطلس 

منو واحدهای جغرافیایی

لیست منو نمایشی نرم افزار از جمله برای انتخاب

و تعیین واحد های جغرافیایی مختلف بر حسب

نیاز از  جمله تقسمات کشور

واحد جغرافیایی بر اساس تقسمات کشوری

و  اشکال هندسی

انواع واحدهای جغرافیای

تب طبقه بندی اطلاعات

برای سهولت دسترسی به اطلاعات بر اساس

موضوعات مختلف در این قسمت می توان لایه ها

را بر حسب محتوی و موضوعات همگن طبقه بندی کرد.

مثلا با انتخاب ایتم "تقسیمات کشوری" کلیه لایه ها

و اطلاعات مرتبط  با این موضوع در صورت لیست می شود

نظیر سطوح تقسیمات بر حسب استان، شهرستان،

بخش و دهستان بر اساس سالهای مختلف.

برای مثال در نمونه حاضر کلیه سطوح تقسیمات فوق الذکر

در مقاطع سالهای 1385 و 1397 قابل مشاهده است. 

یا کلیه لایه های مرتبط با شهر و روستا، شبکه راهها

یا اقلیم و غیره با توجه تب مربوطه فهرست می شوند

لیست لایه ها

با انتخاب هر گروه اطلاعاتی از "تب طبقه بندی اطلاعات" در این محیط می توان با رابط کاربری آسان امور ذیل را انجام داد:

  1. مشاهده و بررسی هر لایه مورد نظر از نظر مقیاس، کارتوگرافی و..
  2. تعیین لایه با تیک روی آن برای چاب در اطلس خروجی بر حسب قلمرو در نظر گرفته شده
  3. مشاهده فراداده مرتبط با آن که با پردازش عوارض و اطلاعات انتسابی آن حاصل می شود (به روز  و خودکار)
  4. لیست اطلاعات توصیفی آن برای داده کاوی در بستر فضایی( استنتاج و استخراج) اطلاعات از آن بر حسب تک تک فیلد های آن
  5. جهت  دهی به تولید انواع اطلاعات در قالب انواع جدول نظیر،  جداول چکیده آماری، متقاطع و لیستی جزئیات قابلیت های قلمرو مورد نظر
لیست فیلدها
و مشخصات آن

در این محیط می توان جزئی ترین  اطلاعات

در مورد عوارض جغرافیایی در محدوده مورد نظر

(واحد جغرافیایی انتخابی) را

برای انعکاس در اطلس کاوش و استنتاج  کر

د و آن را در قالب جداول مختلف مرتبط

با نقشه نمایش داد.

 فرایند تولید اطلس در زیر سامانه اطلس واحدهای جغرافیایی

 فرایند تولید اطلس در زیر سامانه اطلس واحدهای جغرافیایی

مرحله1: ورود داده و اطلاعات

 انواع اطلاعات مختصاتی (در قالب لایه های نقشه ای) و همچنین داده ها و اطلاعات مشخصاتی(توصیفی و آماری) مرتبط با موقعیت و عوارض در این نرم افزار قابل ورود است و برای اینکار صرفا ورود داده مورد نظر به پایگاه داده فضایی سیستم و همچنین تعریف و تهیه لایه نقشه ای (برای اعمال کارتوگرافی و گرافیک) کافی است، بعضی از داده ها و اطلاعاتی مختصاتی و توصیفی که می تواند در این سامانه به عنوان ورودی استفاده شود عبارتند از:

محصولات سازمانهای متولی نقشه

  1. نقشه های پوشش سراسری مقیاس 1:25000
  2. نقشه های پوشش سراسری مقیاس 1:50000
  3. نقشه های پوشش سراسری مقیاس 1:250000
  4. و هچننین انواع نقشه های دیگر با برداشت های زمینی، GPS و نقشه  های بزرگ مقیاس شهری و مناطق خاص به تعداد فراوان و غیره

اطلاعات توصیفی قابل انتساب به عوارض

  1. انواع داده ها در قالب جداول توصیفی  از جمله اطلاعات مرکز آمار و سرشماریها
  2. داده ها و  اطلاعات توصیفی سایر سازمانها، نهادها و وزارتخانه های دیگر

نقشه های تالیفی و استخراجی سایر سازمانها

  1. نقشه تقسیمات کشوری در سطوح مختلف
  2. نقشه معادن، زمین شناسی
  3. نقشه و اطلاعات با موضوعات اقتصادی، فرهنگی و…
  4. انواع نقشه با مضمون طبیعی و کابریهای زمین نظیر نقشه خاک و کاربری اراضی
  5. و…

 مرحله2: تعیین واحد جغرافیایی

هر طرح و پروژه و قریب به اتفاق تحقیقات در زمینه توسعه و عمران و حتی دیگر حوزه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارای موقعیت، محدوده و قلمرو مشخص در بستر فضایی، برای پیاده سازی و اجرای پروژه و پژوهش می باشند، که بر اساس آن اطلاعات لازم جمع آوری و بعد از مشخص شدن وضعیت موجود(پتانسیل ها)، وضع پیشنهادی (مطلوب) ارائه می شود. این تعیین و مشخص کردن حدود و قلمرو بر اساس پارامترهای مختصاتی در این پروژه پژوهشی واحد جغرافیایی نامیده می شود.

در این نرم افزار واحد جغرافیایی با کلیک بر روی منو تعیین واحد جغرافیایی و با اشاره به عارضه متناظر و یا ترسیم حدود آن مشخص می گردد. انواع و اقسام واحد جغرافیایی در این بر نامه تعریف شده است که بر حسب آن می توان به استخراج اطلاعات مورد نیاز پرداخت.

لازم به یادآوری است چون این پروژه پژوهشی بر اساس محدوده استان می باشد، سطح و نوع واحدهای جغرافیایی رسمی بر اساس تقسیمات کشوری تعبیه شده است.

پر واضح است که برای پروژه های شهری و روستایی می توان مثلا واحدهای جغرافیایی منطقه، محله و بلوک شهری برای مطالعات محیط زیست مثلا واحد زیست بوم و برای گردشگری بر اساس قطبهای و مسیرهای گردشگری و سایر حوزه های مطالعات هم می توان بر اساس ناحیه و زون مطالعاتی آن واحد جغرافیایی تعریف کرد.

علاوه بر واحدهای جغرافیایی بر اساس محدوده های رسمی و قانونی یا روالهای پذیرفته شده در حوزه های تخصصی مختلف در بستر فضایی، گاهی این محدوده بر حسب ضرورت و اتفاق و بر اساس نیاز پروژه ( بصورت سطوح هندسی نظیر چهارگوش، دایره و پهنه های هندسی نامنظم(Polygon) و یا تعریف حریم بر اساس نقطه، خط و پهنه) تعریف می گردد.

برای مثال در محدوده کشوری می خواهیم بدانیم از انتهای مرزشمال غربی کشور تا 100 کیلومتر شرق آن و از  شمال تا 150کیلومتری آن (تعریف چهارگوش) از نظر اوضاع طبیعی(سطوح ارتفاعی، شیب، آب و هوا و کاربری ارضی و…) چگونه است اطلاعات این محدوده (در قالب نقشه، گزارش و جدول) توسط سامانه استخراج می کنیم (این استخراج از نوع واحد جغرافیایی چهار گوش است و این کار صرفا با رسم یک مستطیل در موقعیت مورد نظر که این امکان در سامانه وجود دارد محقق می شود)، در مورد واحد جغرافیایی دایره همین روال حاکم است مثلا می خواهیم وضعیت موجود در یک شهر از میدان اصلی تا شعاع 500 متری چگونه است (بافت جمعیتی، وضعیت بنا، انواع کوچه ها و خیابان و طول هرکدام، وضعیت بافت و…).

همین اطلاعات می تواند در مورد حریم خطی اعمال شود مثلا شهرداری می خواهد یک خیابان به طول یک کیلومتر را  در یک شهر از هر طرف 3 متر تعریض  کند (علاوه بر اطلاعات مثال قبلی هزینه این کار را می خواهد از طریق سیستم دریافت کند.

همچنانکه می بینیم بی نهایت کاربرد بر اساس موضوعات، برای سازمانها ، تصمیم گیرندگان و حتی محققان برای سامانه قابل تصور است.(البته الان پروژه پایلوت برای مطالعات منطقه ای استان سیستان و بلوچستان اجرا شده است و این می تواند در سطوح مختلف از کشور تا شهر و روستا و…  اجرا شود).

انواع واحدهای جغرافیایی تعریف شده در نمونه محصول (اطلس واحدهای جغرافیایی)

واحدهای جغرافیایی رسمی

در این قسمت تعیین محدوده پروژه یا تحقیق  بر اساس انواع تقسیمات سیاسی در سطوح مختلف نظیر کشور، استان، شهرستان، بخش و دهستان بر حسب تقسیمات اداری و سیاسی سالهای مختلف قابل تعیین است. مثلا در برنامه کاربردی نمونه اطلس پویا تولید شده به 8 طریق بر اساس تقسیمات کشوری سالهای 1388 و 1397 بر حسب استان، شهرستان، بخش و دهستان، این واحدهای جغرافیایی  ممکن گردیده است( تصویر بالا قسمت 1 و تصویر سمت راست). در این روش با انتخاب واحد تقسیمات کشوری مورد نظر از منو (مثلا تقسیمات اداری بخش 1397) و کلیک بر روی نقشه نمایشی واحد مورد نظر انتخاب و در محدوده نقشه بزرگنمایی و انتخاب می گردد

تعریف واحد جغرافیایی بر اساس محدوده های هندسی ترسیمی و قلمرو پروژه

در این شیوه محدوده پروژه بر اساس اشکال هندسی و حریم نقطه و خط تعیین و ترسیم می شود، در این راستا واحدهای جغرافیایی زیر در سامانه تعریف و کد نویسی شدند.

واحد جغرافیایی بر اساس رسم پهنه جغرافیایی بصورت دایره
  • واحد جغرافیایی بر اساس رسم پهنه جغرافیایی بصورت دایره: در این روش دو گونه واحد جغرافیایی قابل تمییز است(تصویر قسمت2):

1) بر اساس تعیین نقطه مرکزی در صفحه با رسم شعاع: در این روش ابتدا بر روی صفحه نقطه ای را تعیین و سپس بر اساس شعاع مورد نظر بطور گرافیکی حریم را حول دایره مشخص می کنیم.

2) بر اساس تعیین نقطه مرکزی در صفحه با نوشتن طول شعاع به صورت دستی: در این روش ابتدا بر روی صفحه نقطه ای را تعیین می کنیم، یک جعبه متن ظاهر می شود، در آن شعاع مورد نظر وارد می نماییم و سپس بر اساس شعاع مورد نظر حریم حول دایره رسم می شود، که بر اساس آن می توانیم در مرحله بعد اطلاعات مورد نظر را استخراج کنیم.

 

تعیین واحد جغرافیایی با رسم چهارگوش
  • با رسم محدوده به صورت چهارگوش در قالب اشکال هندسی مربع و مستطیل  بر روی صفحه نمایش می توانیم پتانسیل های آن قلمرو را بر اساس موضوعات مختلف در واحد جغرافیایی تعیین محقق نماییم.
تعیین واحد جغرافیایی به صورت پهنه های مختلف چند ضلعی

 این شیوه برای محدوده هایی که دارای شکل هندسی منظم و رسمی ندارند بکار می رود مثلا در مدیریت بحران مناطقی که تحت تاثیر سیل و زلزله قرار می گیرند، اغلب نیاز است مناطق مسکونی و تعداد جمعیت و… برای برآورد خسارت و کمک لازم است برآورد و ارزیابی شود، این سامانه قادر است با استخراج و استنتاج سریع و به هنگام این داده ها در بستر فضایی با اطلاعات رسمی و حقیقی، اطلاعات ارزشمند و متقن را در اختیار برنامه ریزان و مدیران برای تصمیم سازی و تصمیم گیری مناسب قرار دهد.

تعیین واحد جغرافیایی در قالب حریم

در این شیوه با ترسیم خط پروژه، مبادرت به ایجاد حریم مورد نظر (بر اساس نیاز پروژه) در آن راستا اقدام می شود(به صورت اتومات در نرم افزار). این شیوه در طرحهای توسعه عمران کاربرد وسیعی دارد مثلا اکثر تاسیسات و سازه های فضایی دارای حریم هستند (مثل آثار میراث فرهنگی، جاده و..) و آگاهی از این که چه کاربری یا فعالیتهایی در آن صورت می گیرد ضروری است. مثلا اگر جاده ای را دو بانده شود چه کاربریهایی از بین می رود و یا چه مبلغی بایستی برای تملک اراضی تحت پوشش پرداخت کرد و یا برای نمونه در مطالعات و پروژه یک شهر اگر خیابان A از یک طرف یا طرفین 3 متر عریض شود چه نوع کاربری هایی از بین می رود و چه مبلغ هزینه برای اجرای این فعالیت  مورد نیاز می باشد، از جمله کاربردهای وسیع این شیوه تعیین واحد جغرافیایی است که مدیر و برنامه ریز می تواند سناریوهای مختلف خود را با کمترین هزینه و در زمان کوتاه و دقیق پیاده سازی کند.

مرحله3:تعیین نوع اطلاعات مورد نظر

بعد از مشخص نمودن واحد جغرافیایی مورد نظر(مرحله2)نقشه و اطلاعات توصیفی منتسب که در فایل خروجی (اطلس) می خواهیم استخراج و استنتاج شود بطور عمده از دو طریق می توان فیلتر کرد:

1) مشخص نمودن نقشه های اطلس

 از میله مجموعه حاوی لایه ها، نقشه های انتخابی را از چک لیست باکس با تیک بر روی آن جهت استفاده در پروژه (تهیه اطلس)مشخص می کنیم.

 

2) تعیین اطلاعات توصیفی نقشه:

از جدول مقابل که سیستم با انتخاب هر لایه در اختیار ما قرار می دهد می توان برای استخراج و استنتاج اطلاعات از داده های موقعیتی و مشخصاتی در قالب جداول و متن ها بر حسب نیاز پروژه استفاده کرد.

 

مرحله4 یا پایانی: تهیه و چاپ اطلس

بعد از تعیین و احد جغرافیایی و مشخص نمودن نوع اطلاعات مورد نیاز (مراحل قبل) می توان به دو طریق اطلاعات مورد نیاز با ماهیت فضایی- توصیفی را در قالب اطلس و گزارش بشرح ذیل نمایش و چاپ کرد.

1) تهیه اطلس حاوی فقط نقشه:

در این شیوه فقط اسامی لایه ها از چک لیست متناسب با پروژه انتخاب و با کلیک بر روی دکمه “تهیه اطلس”  فایل مورد نظر تهیه می شود.

2) تهیه اطلس نقشه توام با اطلاعات متنی و جدولی جداگانه:

در این شیوه علاوه بر تهیه اطلس با مدیریت موضوعات مورد نظر اطلاعاتی (از مرحله3) می توان در قالب متن و جداول تعاملی برنامه مورد نظر در حیطه قلمرو پروژه را استخراج کرد، این مرحله با تیک روی دکمه “تهیه لیست نقشه با اطلاعات” محقق  می شود..