پروژه پژوهشی “طراحی رویه ای کارا برای استفاده از داده ها و اطلاعات مکان محور به منظور برنامه ریزی بهینه در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری” در سال 1399 خاتمه یافت. این پروژه برای تبیین و نمایش قابلیت های نرم افزاری در حوزه تولید و استخراج اطلاعات در بستر فضایی ارائه گردید. این پروژه با نظارت جهاددانشگاهی تهران و با تفاهم با پارک علم و فن آوری سیستان و بلوچستان پیاده سازی و به سرانجام رسید، در مقدمه مبانی نظری این پروژه آمده است:
این طرح پژوهشی – کاربردی کوششی در جهت ارائه رویه نوین برای حصول به اطلاعات (به ویژه مکانی) است. با توجه به وجه کاربردی آن خروجی عمده آن به صورت یک سامانه نرم افزاری (برنامه کاربردی) برای تولید اطلاعات مکانی در قالب اطلس خواهد بود. در این سامانه سعی بر آن است محیطی تدارک دیده شود که کلیه اطلاعات فضایی و وابسته درآن قابل تجمیع باشد و از این طریق حصول به اطلاعات فضایی وضعیت موجود استان در موضوع (میراث فرهنگی و گردشگری و وابسته) برای برنامهریزی ممکن شود. این طرح به صورت نمونه بر روی استان سیستان و بلوچستان پیاده سازی می شود و محتوای موضوعی آن را لایه های اطلاعاتی این خطه تشکیل می دهد. اطلاعات نمونه و آزمایشی برای اجرای سامانه توسط مجری تهیه می شود و اطلاعات اصلی مهم و مورد نیاز می تواند از طریق سازمان استفاده کننده با توجه به قالب نرم افزار فراهم گردد[1]. بنابرابن هدف اصلی این پروژه تهیه سامانه نرم افزاری برای استفاده از اطلاعات فضایی است.
در مورد بخش اول (مبانی نظری و دستورالعملهای اجرایی) و بخش دوم (پایگاه اطلاعات جغرافیایی) در گزارش عملکرد مرحله دوم به همراه اسناد مرتبط توضیحات لازم ارائه گردید، همچنین در مورد سامانه اطلس پویا و الگوریتم آنها در قالب اطلس واحدهای جغرافیایی(موضوعی، موضعی) و چند رسانه ای مطالبی در گزارش قبلی ارائه گردید، با نظر داوران محترم مقرر شد اطلس موضوعی و موضعی با هم ترکیب و با اولویت استخراج عوارض در محدوده های جغرافیایی جایگزین روال قبلی گردد، با این توضیحات سامانه اطلس پویا شامل دو زیر سامانه اطلس واحدهای جغرافیایی و اطلس چند رسانه ایی می باشد، که تصویر محیط ورودی این نرم افزار به تعاقب آن توضیحات مرتبط با آنها در ذیل خواهد آمد.
[1] موضوع دسترسی به اطلاعات به دلیل عدم وجود چارچوب های مشخص شاید یکی از پر ابهام ترین موضوعات در ایران می باشد و این امر باعث می شود در سازمانهای مختلف ناهماهنگی های گوناگونی دیده شود، بطوریکه حصول اطلاعات برای استفاده کنندگان مشکل شود، ولی با بکارگیری رویه حاکم در سامانه اطلس پویا دستیابی به انواع اطلاعات تولیدی مدیریت شده به صور مختلف ممکن می شود.
